Visa alla (3)

Granbarkborrarna har vaknat – tog död på mer granskog än bränderna 2018

Publicerad

Skogsstyrelsens mätningar visar att den insekt som gör mest skada på våra granskogar har vaknat rekordtidigt i Hälsingland i år. Granbarkborren förstörde 40 procent mer gran än de stora bränderna som härjade under 2018.

Nils Frank på Skogsstyrelsen i Hudiksvall säger att granbarkborren är 2-3 veckor tidigare i år än förra året, och det beror sannolikt på den torra och varma inledningen på våren.

– Man ser en tendens att det blir tidigare för varje år och det är oroväckande. När det blir så här tidigt får barkborrarna större chans att föryngra sig flera gånger under sommaren och det betyder att det blir bara fler och fler som kan angripa skogen.

Snön var räddningen i fjol

Den extremt torra och varma sommaren 2018 gjorde att det kläcktes betydligt fler granbarkborrar än normalt. Trots det har Skogsstyrelsen inte sett så mycket skador på stående skog som de hade förväntat sig i Hälsingland, men faran är inte över.

– Vi är oroade för att skadorna från i fjol kommer att upptäckas först nu eftersom angreppen skedde så sent och då syns det först säsongen efter, säger Nils Frank.

Man tror också att den stående skogen klarade sig så bra tack vare den stora mängd snö som kom förra vintern.

– Granarna hade på så vis lyckats dra i sig mycket vätska under första delen av sommaren när första svärmningen var.

Gjorde mer skada än skogsbränderna 2018

Att barkborrarna nu vaknat så tidigt är värsta tänkbara start för årets säsong och kan innebära uppemot sex gånger så omfattande angrepp i år, visar beräkningar som Skogsstyrelsen gjort. Förra året förstörde granbarkborrarna 3,5 miljoner skogskubikmeter gran – att jämföra med att alla bränder som härjade i landet förstörde 2,5 miljoner kubikmeter.

– Med de siffrorna förstår man kanske hur omfattande skador de här insekterna kan ställa till med. Blir det en till torr sommar kommer det bli en oroväckande fara för granskogen. Jag uppmanar verkligen alla skogsägare att kolla sina marker efter granbarkborre med jämna mellanrum eftersom vi förväntar oss att de kan svärma flera gånger, säger Nils Frank.

Det här ska du titta efter som markägare för att upptäcka barkborrar

Visa
  • Sök efter borrmjöl på marken nedanför granen. Ser ut som ljust kaffepulver.
  • Titta efter kåda som granen använder som försvar mot granbarkborren. Det blir som tårar på stammen. 
  • Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.
  • Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan.
  • Under barken kan du titta efter granbarkborrens gångar.

Källa: Skogsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer