Brynäs är först ut i arbetet. Foto: TT

Grannar ska våga lägga sig i genom Huskurage

Publicerad

Gävle inför den våldsförebyggande policyn Huskurage. Målet är att få fler grannar att agera vid oro för hot, våld eller övergrepp i hemmet.

Huskurage i Gävle är ett samarbete mellan Gävle kommun, Gavlegårdarna och Polisen, som en del i det förebyggande arbetet att minska våld i nära relation och öka tryggheten i hemmet, det skriver Gävle kommun i ett pressmeddelande.

– I Gävle kommun har vi en nolltolerans mot trakasserier, kränkningar och våld. Det Huskurage vill visa är att det börjar med oss alla – hur vi tar ställning, visar att vi bryr oss och agerar när vi är oroliga eller ser att någon blir utsatt för våld i en nära relation, säger Jan Myléus, kommunalråd (KD).

20.000 Gävlebor utsatta

Huskuragesamarbetet kommer bland annat från den senaste undersökningen som gjorts i Gävle kommun om utsatthet för våld i nära relationer (2017). Den visar att utsattheten är utbredd. I genomsnitt har ungefär varannan kvinna och var tredje man någon gång i livet utsatts för våld i nära relation. Knappt 15 % av de våldsutsatta söker stöd eller hjälp och ännu färre polisanmäler våldet. För de som svarat var även våldsutsattheten under barndomen hög, motsvarande 20.000 personer av Gävle kommuns invånare.

– Huskurage fokuserar på den goda sociala kontrollen, där människor tar ansvar för varandra och agerar utifrån omtanke. Vi på Polisen stöttar denna samverkan som är långsiktig och våldsförebyggande. Syftet på sikt är ju också att få våldsanmälningarna att öka, säger Måns Jennehag, kommunpolis i Gävle.

Brynäs blir första stadsdelen som får policyn införd. I satsningen ingår en föreläsning med Huskuragegrundaren Nina Rung (27 november), som berät­tar om våld i nära relationer och hur man som granne ska agera vid oro för våld.

Policy Huskurage

Vid oro för våld och av omtanke:

1.       Knacka/ring på hos grannen du är orolig för.

2.       Vill du inte stå kvar själv, hämta hjälp. Fler grannar kan skapa mer trygghet.

3.       Vid akut eller hotfull situation, ring polisen 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.