Gratis resor ska få bilister att välja kollektivt. Foto: Mikael Johansson/SVT

Gratis resor för alla bilister i Gävleborg

Publicerad

För tredje året i rad lockar X-trafik med gratis resor för att få fler bilister att välja tåg eller buss. Syftet med kampanjen är att fler Gävleborgare ska inse fördelarna med att resa kollektivt.

Intresset för de fria kollektivresorna har de tidigare åren varit stort, och dessutom visat på resultat. Enligt X-trafik uppger ungefär 70 procent av de bilister som under 2018 deltog i kampanjen att de nu åker kollektivt oftare än tidigare. 

– Vi vill att fler ska upptäcka hur bra det kan fungera för de som har möjlighet att välja ett miljövänligare sätt att resa i vardagen, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden.

De fria resorna gäller tåg och bussar under oktober månad. För att få åka gratis måste du som bilist ansöka om att få delta i kampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.