Foto: TT

Guldbråk orsakade konkurs i Hudikförening

Uppdaterad
Publicerad

En konkursförvaltare har anmält styrelsen i en ekonomisk förening till Ekobrottsmyndigheten för misstanke om brott.

Det var i september i år som en ekonomisk förening i Hudiksvall försattes i konkurs vid Hudiksvalls tingsrätt. Den hade sedan i augusti varit satt i tvångslikvidation av Bolagsverket sedan man inte fått in ekonomiska bokslut under flera år.

Köpa guld

Den ekonomiska föreningen bildades 2013 av vänner och bekanta som tillsammans försökte förbättra sin ekonomi genom att göra investeringar med gemensamt ihopsamlade pengar. Man beslutade sig för att investera i guld.

Snart uppstod det meningsskiljaktigheter som bland annat berodde på att guldpriset inte steg i den takt som man trodde.

Misshälligheter

När en ny medlemsavgift skulle tas ut av föreningens medlemmar vid årsskiftet 2014-2015 hade misshälligheterna bland medlemmarna blivit så stora att vissa medlemmar vägrade betala medlemsavgiften. Det här gjorde att styrelsen på fyra personer avgick under 2015 och verksamheten upphörde utan att föreningen upplöstes. Föreningen hade skulder på drygt 10 000 kronor.

Konkursadvokaten har inte kunnat hitta någon bokföring. Han har därför inte heller kunnat identifiera som det finns någon skadeståndsskyldighet bland medlemmarna i föreningens sista styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.