Gymnasieeleverna Gustav, Emma och Viktor läser på industritekniska programmet på Göranssonska skolan i Sandviken. Foto: SVT/Arvid Jansson

Gymnasieelever om att studera på distans: ”Svårt att motivera sig till att plugga”

Publicerad

Eleverna på Göranssonska skolan i Sandviken har, likt de flesta gymnasieelever i länet, mestadels tagit del av undervisningen på distans under pandemins andra våg. Något som ställer högre krav på det egna ansvaret och går ut över det sociala livet.

SVT Nyheter granskar den här veckan distansundervisningen i skolor runt om i landet.

På industritekniska programmet på Göranssonska skolan i Sandviken turas klasserna om att vara på skolan för att genomföra de moment i undervisningen som kräver att de är på plats. I övrigt sker undervisningen på distans.

105 elever om pandemin

– Jag tycker att det är svårt att motivera sig till plugga när man sitter hemma. Det finns så mycket annat att göra, säger Viktor Hedwall, elev på Göranssonska skolan.

Svårt att fokusera på lektioner

Särskilt svårt är det att hänga med föreläsningar, menar tredjeårseleven Emma Enquist.

– Det är lätt att sväva iväg istället för att vara närvarande och lyssna. I övrigt tycker jag att det går bra att jobba. 

– Man missar diskussioner som man har i grupp då man sitter hemma ensam och jobbar. I ämnen som matematik diskuterar man ofta fram svaren i klassen, säger Gustav Johansson, elev på Göranssonska skolan.

”Jobbigaste är att man inte träffar kompisar”

Något som också är en följd av att studera på distans är att den sociala delen av att läsa på gymnasiet går förlorad.

– Det jobbigaste är att man inte träffar kompisar på samma sätt som tidigare, Gustav Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

105 elever om pandemin

Mer i ämnet