Gymnasielärare på länets skolor mår allt sämre

Publicerad

Sex av tio gymnasielärare i landet har övervägt att lämna yrket och den främsta anledningen är hög arbetsbelastning.

– Jag tror att många av länets gymnasielärare känner igen sig i den här beskrivningen, säger Karin Ahlgren distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Gävle.

Den nya rapporten ”Gymnasielärarna som inte får sova – en undersökning om en orimlig arbetsbörda” gjord av Lärarnas riksförbund kom ut lagom till skolstarten. Den visar bland annat att drygt hälften av de tusen gynmasielärare som deltog i undersökningen uppger att de lider av fysiska besvär som magont och huvudvärk. Många hade även problem med sömnen under föregående läsår. 

En av anledningarna till ohälsan bland lärarna tror Karin Ahlgren är att man inte alltid tillsätter vikarier vid sjukdom.

– Stannar man hemma när man är sjuk blir det alldeles för stressigt att komma tillbaka igen, säger hon.

Och mycket riktigt – rapporten visar att 77 procent har gått till arbetet trots att de borde ha sjukskrivit sig, just av den anledningen.

Föräldrar ifrågasätter

En annan orsak till stressen och ohälsan är många administrativa arbetsuppgifter som lagts på lärarna samt att föräldrar ifrågasätter och lägger sig i mer.

– I dag måste lärarna dokumentera allt i minsta detalj, bland annat för att kunna visa till exempel föräldrar som är missnöjda med sina barns betyg, säger Karin Ahlgren.

En tredjedel av alla ämneslärare i landet har varit sjukskrivna på grund av stress och lika många uppger att de får undervisa mer jämfört med för ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.