Marknadsgeneral Hans Bäckström längs med gatan där marknaden brukar äga rum. Foto: Robin Herzog/SVT Arkiv

Hälsinge Marknad i Hudiksvall ställer in även i år

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad tvingas Hälsinge Marknad i Hudiksvall att ställas in. Anledningen är att arrangörerna bedömer att det inte går att anordna marknaden på ett smittsäkert sätt.

– Det är smärtsamt, det handlar om mycket pengar för föreningarna, säger Hans Bäckström, marknadsgeneral.

Hälsinge Marknad är en av Sveriges äldsta marknader och sägs ha anor ända till 1500-talet. Marknaden har endast ställts in tre gånger i modern tid, vid krigsutbrottet 1939 och 2020 i samband med coronapandemin. Att arrangörerna nu väljer att gå ut med information om att det ställs in även i år, beskriver marknadsgeneral Hans Bäckström som en ren formalitet.

– Det var aldrig ett alternativ att köra en coronaanpassad version, vi resonerade om det men det går inte att hantera 60 000 besökare smittsäkert. Vi vill ta vårt ansvar och inte riskera att någon blir sjuk, men det är smärtsamt då det handlar om mycket pengar för föreningarna.

Att det nu gått två år utan marknader är något som slagit hårt mot knallarna.

– Många knallar som riskerar att få sluta nu. Det är två år nu utan marknader, i bästa fall kan de vara igång till våren, säger Hans Bäckström.

I klippet berättar marknadsgeneralen Hans Bäckström om varför marknaden inte går att genomföra coronaanpassad, och vad de inställda marknaderna betytt för idrottsföreningarna ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.