I den här lokalen samsas Hela människan och Hudiksvalls natthärbärge. Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

Volontärbrist drabbar Hälsinglands enda natthärbärge

Publicerad

Hälsinglands enda natthärbärge ligger i Hudiksvall. Under ett år sover mellan 65 och 70 personer där, i olika perioder. Men på onsdag får de hemlösa gå någon annanstans. Då tvingas härbärget stänga på grund av för få volontärer.

Natthärbärget i Hudiksvall drivs av pengar från kommunen, gåvor från privatpersoner och volontärarbete.

Volontärbrist

Just nu saknas volontärer och boendet tvingas i bland hålla stängt på grund av personalbristen. Så kommer det bli nu på onsdag kväll. Volontärsamordnaren Carola Karlsson får inte ihop schemat.

– Vill man hjälpa Hudiksvalls hemlösa ska man komma och pröva på en natt på härbärget. Många tror att det är farligt att vara volontär här men det är det absolut inte, säger Carola Karlsson.

Tackat nej till kommunens hjälp

Merparten av de som sover på härbärget lider av någon typ av missbruk, berättar Carola Karlsson.

De flesta har erbjudits den hjälp som finns inom kommunen och vården – men tackat nej av olika anledningar.

– Enligt mig behöver missbruksvården fungera på ett annat sätt. Den behöver individanpassas. Hade vården och hjälpen fungerat hade inte de här personerna behövt vara hemlösa, säger Carola Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.