Hamnen vanvårdar medvetet

Uppdaterad
Publicerad

Hamnexpansion mot kulturhistoria. Det var ämnet för en hearing i Gävle på måndagkvällen med rivningshotade Villa Sjötorp i fokus

Hearingen lockade mängder av besökare och en huvudfråga var varför hamnen trots miljardinvesteringar medvetet låtit huset förfalla

– Varför är det så viktigt för hamnen att demonstrativt fortsätta att misshandla huset? sa paneldeltagaren Svante Helmbaek Tirén från Rädda Villa Sjötorp.

Hamnchefen Fredrik Svanboms svar kom utan förskönande omskrivningar.

– Redan 2010 så begärde hamnen rivningslov för Villa Sjötorp. Vi har hela tiden haft som avsikt och vilja att riva huset och därefter har underhållet blivit.

Fullt möjligt att rädda

Samtidigt konstaterade flera av paneldeltagarna, som bland andra bestod av flera antikvarier och byggnadsvårdsexpertis att huset trots ett risigt yttre, mår bra invändigt och fortfarande går att rädda om viljan finns.

Då både länsmuseet och länsstyrelsen har slagit fast att Villa Sjötorp har ett högt kulturhistoriskt värde diskuterades också frågan om byggnadsminnesförklaring men för att det ska kunna ske måste man också veta att byggnaden förvaltas ansvarsfullt påpekade länsstyrelsens representant.

”Dumhetens monument”

– Det här har blivit en prestigefråga för Gävle hamn. Deras ovilja att göra någonting överhuvudtaget åt huset är tragiskt och farligt för huset som det ser ut nu, säger Svante Helmbaek Tirén från Rädda Villa Sjötorp.

Samtidigt medgav hamnens vd Fredrik Svanbom att Villa Sjötorp inte alls måste rivas för att hamnen ska kunna göra järnvägsutbyggnaden, det går att göra både och, men då kommer spåren mycket nära villan. Ett bevarande i sådant läge kallar vd för ett ”dumhetens monument”.

– Ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Att bevara, rusta och samtidigt begränsa möjligheterna till användning genom att bygga ett järnvägsspår alldeles intill. Det är det jag försöker uttrycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.