Först i världen att genomföra en svensk klassiker på en gång på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Ekblom, 25 år från Hudiksvall, gick under tisdagskvällen i mål efter att ha genomfört de fyra loppen som ingår i en Svensk Klassiker på en gång på vintern, något som aldrig tidigare har gjorts.

Total tid, inklusive transporter, blev runt 38 timmar. Aktiv tid under loppen var ungefär 27 timmar.

Hur känns det i kroppen? 

– Dagen efter känner man sig sliten men jag har en skön känsla. Det är skönt att det är över till viss del, säger Jonas Eblom.

Var det som du hade tänkt dig? 

– Ja det var det, man visste att det skulle vara långt att cykla och att det skulle vara rejält kämpigt med löpningen, säger han.

Hur toppar du det här? 

– En dum fråga att ställa till mig för då börjar jag ju att fundera på nya projekt. Jag ska göra ett Iron man i Österrike i sommar men det blir betydligt lättare än det här i jämförelse.

Tidigare rapportering från Jonas Ekbloms två klassikerdygn:

När SVT Gävleborg pratar med Jonas Ekblom vid tio-tiden på måndagen har han skidat tre av de nio milen på Vasaloppets öppna spår.

– Det är lite tungt, det är nysnö i spåret, säger han.

Det är många timmar framför med små möjligheter till sömn.

– Jag får några timmar i bilen mellan Mora och Motala, det är inte jag som kör så jag ska försöka sova lite då, säger han.

Vilken del fruktar du mest?

– Det är ändå cyklingen. Jag kommer cykla under natten, det kommer att vara tungt, säger han.

Det har tidigare gjorts på sommaren men Jonas blir den första som gör alla grenar på vintern, inklusive 3 km simning i iskallt vatten.

Jonas kommer att delta i Vasaloppet Öppet Spår Måndag med start 07.00. Efter målgång går färden till Motala för Vätternrundan natten igenom. Efter cyklingen kommer Jonas att simma tre kilometer i Vätterns kalla vatten. Vattnet i Vansbro är igenfruset så Vättern är näst bästa. Därefter åker Jonas till Lidingö i Stockholm för att avsluta projektet med 30 km löpning – Lidingöloppet.

”Mentalt medlut”

Uppdaterat tisdag klockan 9:23: Jonas Eklblom har åtta mil kvar av Vätternrundan.

– Jag började cykla klockan 21. Det känns bra jag har mentalt medlut, säger han.

På tisdagseftermiddag, vid 15-tiden, sitter han i bilen på väg till Stockholm. Då har han simmat i Vättern.

– Det var en sjukt kall, men framgångsrik simning, meddelar han via mejl.

Därmed återstår löpningen.

Rutinerad äventyrare

Jonas Ekblom genomförde som 18-åring sin första Svensk Klassiker 2009. Detta blir hans fjärde Vasalopp. 2012 cyklade han ensam genom Nordamerika, och besteg 2014 Mont Blanc, västra Europas högsta berg. Under 2017 genomför han även sitt andra Ironman-triathlon och kommer i höst cykla genom Sydamerika norr till söder. Han har inför detta tränat nästan 400 timmar det senaste året.

TIDSPLAN ”SUPERVINTERKLASSIKERN”

Måndag

07.00 – 16.00 VASALOPPET

16.30 – 21.00 Transport Motala

21.30 (MÅN) – 12.00 (TIS) VÄTTERNRUNDAN

Tisdag

12.30 – 14.30 ”VANSBROSIMNINGEN”

15.00 – 18.00 Transport Stockholm

18.00 – 21.00 LIDINGÖLOPPET

Läs mer på www.jonasekblom.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.