Foto: Privat.

Handbollstränaren efter busskraschen: ”Vi hade änglavakt”

Uppdaterad
Publicerad

Division 1-damerna i HK Silwing-Troja var på väg till Edsbyn för match mot Alfta när bussen plötsligt körde av vägen – och kraschade in i skogen. Flera spelare fördes med ambulans till sjukhus.

– Vi hade änglavakt, säger tränaren Erik Bowall-Nygren.

Nio spelare och två ledare befann sig på bussen, förutom busschauffören. Resten av laget hade åkt i förväg och skulle ansluta i Edsbyn. Men resan fick en dramatiskt slut norr om Gävle – då bussen plötsligt körde av vägen och in i skogen.

– Bussen höll normal hastighet, men det var halt som satan. Men vi tror att det handlar om nån form av sjukdom på föraren, berättar Erik Bowall-Nygren.

”Fick plocka loss chauffören”

Han satt själv längst fram i bussen, bakom chauffören.

– Jag fick plocka loss honom när vi hade krockat med det sista trädet. Jag tror han mår relativt bra nu, men han är svårt chockad, säger Silwing-Troja-tränaren.

– Jag hörde hur vi kom ut i väggrenen, sen plöjde bussen vidare nedför kanten. Kanten hade sådan lutning att det är ett under att bussen inte välte. Det sa räddningspersonen också, det var nästan inte möjligt. Färden tog slut mot en stor gran.

Trots den rejäla kraschen – och att bussen blev rejält demolerad, var det ”bara” fyra spelare som behövde föras till sjukhus med ambulans. Samtliga klarade sig med mindre skador.

– Det slutade lyckligt, vi hade änglavakt. Tjejerna klarade sig med mindre blessyrer. Det var några spräckta läppar som fick sys igen och en liten ryggskada. Men det mesta sitter innanför pannbenet, det är otäckt att plöja av vägen med en stor buss.

”Ingen ska vara ensam ikväll”

Vid 14-tiden var spelarna på väg hem till Stockholm igen – i en ny buss.

– Det var en tjej som inte ville kliva på en buss igen, hon har bokat tåg. Men det här var det snabbaste sättet att ta sig hem. Fokus nu är att ta sig hem och att ingen behöver vara ensam ikväll. I så fall får de följa med mig hem. Sådant här kan komma i efterhand, det är viktigt att alla har någon hos sig, säger tränaren.

Matchen som skulle spelats idag mot Alfta har ställts in och kommer spelas vid senare tillfälle. Men redan nästa helg ska Silwing-Troja möta Strand IF i Hudiksvall.

– Då åker vi förbi samma plats som olyckan skedde på. Jag kan lova att alla kommer att ha bälte då, säger Erik Bowall-Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.