Kajsa Gustavsson i Näsviken var med och startade konstrundan i Hudiksvall. Foto: Malin Eirefelt

Konstnärerna öppnar hemmen under konstrundan

Publicerad

I drygt 20 år har lokala konstnärer och konsthantverkare i Hudiksvall och Nordanstig öppnat sina ateljéer och hem för nyfikna besökare under en vårhelg. För nio år sedan tog Lions Club Hudiksvall över som arrangörer.

– Konstnärerna har ju fullt upp med annat och ringde och frågade om inte vi kunde stå för det praktiska, säger Kerstin Holmberg, Lions Club Hudiksvall.

Besökare från hela landet

36 konstnärer och konsthantverkare i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun håller öppet 10-13 maj. Vissa har öppet under två dagar, andra under alla fyra.

– Förra året kom besökare från minst 48 städer till ateljéerna. Vi säljer lotter och på lottlistan får besökarna  skriva var de kommer från, säger Kerstin Holmberg.

Ung konsttalang

Varje år delar Lions ut ett stipendium till en ung konstnär, som utöver en summa pengar får en utställningsplats under rundan. Förra året fick Isabelle Nilssson, 19 år från Lindefallet, stipendiet. Hennes konst går att ses på Frägsta Hälsingegård under helgen.

– Jag har hållit på med måleri och teckning och andra kreativa saker ända sedan jag var liten. Jag gick estetisk linje med inriktning bild och form på gymnasiet och skulle vilja gå på konsthögskola senare, säger Isabelle Nilsson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer