Arkivbild. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Här idrottar unga mest och minst i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborgs unga ligger över rikssnittet när det gäller sportutövning. Enligt Riksidrottsförbundet tillhör 70 procent av alla 7-20-åringar i länet en idrottsförening, medan rikssnittet ligger på knappt 64 procent. Men skillnaderna är stora mellan kommuner, landskap och sett till flickors och pojkars sportutövning.

Fotboll är den största sporten i åtta av länets tio kommuner och i nio av tio kommuner är fler pojkar än flickor medlemmar i idrottsföreningar. Sett till både riket och Gävleborgs län tränar drygt sju procentenheter fler pojkar än flickor i klubbar.

Handboll och golf som undantag

Endast i Nordanstig och Ovanåker dominerar någon annan sport än fotboll. I Ovanåker är det handboll som kommer före bandy och i Nordanstig är golf populärare än fotboll. Det är även Nordanstigs kommun som visar upp unika siffror då det är fler flickor än pojkar som är medlemmar i idrottsföreningar procentuellt sett.

Flickorna ligger på 60,8 procent medan pojkarna ligger på 58,3 procent.

Pojkar och flickor

I länet är drygt 67 procent av flickorna aktiva i idrottsföreningar medan 73 procent är det bland pojkarna. Och det rör sig då om totalt 14 895 sportande ungdomar.

Skillnaderna inom respektive grupp är också stora. I Nordanstig idrottar 58 procent av pojkarna i en klubb medan siffran för Gävles pojkar ligger på 80 procent. Och i botten bland kommunernas flickor står Söderhamn ut med knappt 54 procent vilket kan jämföras med Sandvikens flickor där över 73 procent är aktiva sportutövare.

Totalt sett är det just Sandviken som ligger i topp med sina 76 procent när både pojkar och flickor räknats.

Gästrikland och Hälsingland

Även bland länets landskap syns ett tydligt mönster. Gästriklands samtliga kommuner ligger i topp när det gäller sportutövning – medan Hälsinglands kommuner radar upp sig på botten.

Se bilden nedan för mer statistik gällande ungas sportutövning.

Det går tydligt att se att Hälsinglands kommuner ligger i botten medan Gästriklands kommuner toppar listan gällande sportutövning. Foto: Riksidrottsförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer