Hör några reaktioner från Gävlebor i klippet ovan hur de ser på det här med att donera sina organ. Foto: SVT

Gävlebor om organdonation – ”Blir jag sjuk vill jag ha hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntar cirka 800 personer på ett nytt organ i Sverige och cirka 85 procent av svenskarna säger att de kan tänka sig att donera ett organ. Men trots detta är det för få personer som är med i donationsregistret – trots att de tycker att det är viktigt.

– Jag har stått med ända sedan registret kom för jag tycker att det är viktigt, säger Lena Olander.

Donationsregistret startades 1996 av Socialstyrelsen i samband med att den nu gällande transplantationslagen trädde i kraft. Trots att det är många år sedan nu, så är det många som upplever att de vet väldigt lite vad det handlar om och därför har man ännu inte tagit ställning.

Många vet inte heller att föräldrar och vårdnadshavare får anmäla barn upp till 15 år till donationsregistret. Barn som fyllt 15 år får själva bestämma och anmäla om de vill registrera sig i donationsregistret.

Hör några reaktioner från Gävlebor i klippet ovan hur de ser på det här med att donera sina organ.

Vill du veta mer om organdonation?

På webbplatsen www.livsviktigt.se kan du läsa mer om hur du kan ta ställning till organ- och vävnadsdonation. Där kan du också ta del av de vanligaste frågorna och svaren om donation.

Anmäler dig till donationsregistret gör du på www.socialstyrelsen.se/donationsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.