Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här filmar tonåringen sig själv med vapen inne på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Foto: Polisens förundersökning

Här filmar tonåringen sig själv med vapen på Bromangymnasiet i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

En ung man i de övre tonåren som poserar med ett vapen inne på Bromangymnasiets toalett i Hudiksvall – det visar en av filmerna som finns med i åtalet kopplat till dödsskjutningen i Söderhamn i somras. SVT Gävleborg kan nu visa filmen från skolan.

På gymnasieskolan Broman i Hudiksvall går cirka 1 500 elever mellan 16 och 19 år. Tidigare i år stod två unga män inne på en toalett på skolan och filmade sig själva med ett vapen.

Filmen visar hur den ena mannen står och sjunger en raplåt medan han poserar med vapnet framför spegeln och sedan trycker han ut hylsorna i handfatet.

Se tonåringens film med vapnet från Bromangymnasiet i videon.

Vapnet kopplat till flera skjutningar

Enligt åklagaren är tonåringen kopplad till kriminella miljöer. Förutom att ha burit vapen ska han även ha varit inblandad i organiserad narkotikahandel med flera andra personer som också åtalas, där tonåringen främst ska ha sålt narkotika.

Vapnet mannen poserar med inne på toaletten kan kopplas till flera andra uppmärksammade skjutningar i kriminella miljöer.

Narkotikahandeln som tonåringen ska vara inblandad i kan även knytas till dödsskjutningen i Söderhamn i somras.

– Han är inte inblandad i själva mordet på något sätt, men han har umgåtts i den här kretsen, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Åtalas för grovt vapenbrott

Det var när polisen grep tonåringen och beslagtog hans telefon, som de hittade flera videor där han filmat sig själv när han håller i och skjuter med en pistol. Eftersom mannen hållit på med organiserad narkotikabrottslighet när han hade vapnet, menar åklagaren att vapenbrottet ska bedömas som grovt.

Tonåringen åtalas nu för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Hör gymnasiechefen på Bromangymnasiet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.