SVT:s granskning visar flera kopplingar till jättehärvan med misstänkta bedrägerier kring handel med mobiltelefoner. Foto: Jan Peter Eriksson/SVT

Här finns jätteavtalen: Gävleföretag ansvarar för börsraketens mångmiljonexport av covidtester

Uppdaterad
Publicerad

Medtechbolaget Aegirbio i Lund har gjort succé på börsen efter flera nyheter om stororder från Asien. Men de viktiga kontrakten har inte tecknats av Aegirbio – utan av ett företag i Gävle som i dag har en helt central roll för de planerade mångmiljonaffärerna med covidtester.

Företaget Nowmed Sweden är nystartat men ägaren har tidigare importerat skyddsutrustning under covidpandemin, vilket enligt Aegirbios vd Martin Linde spelade stor roll för att man valde just dem som samarbetspartner.

När partnerskapet presenterades var Nowmeds roll begränsad. De skulle ”agera som distributör och samarbetspartner på den skandinaviska professionella marknaden.” hette det i ett pressmeddelande. ”NowMed Sweden hjälper dessutom till med lager, order och leveranser för övriga världen. Aegirbio kommer själva att svara för försäljningen utanför Norden” hette det.

Kopplingar till mobilhärvan

Men rollen växte. I dag är det alltså Nowmed som sitter med de asiatiska mångmiljonkontrakten.

”Det stämmer, när vi började samarbetet var det just som du säger Norden men när Nowmed hade kontakter i Asien så fick de även möjligheten att ansvara för de länderna” skriver Aegirbios vd Martin Linde i ett mejl till SVT. Enligt Martin Linde har dock Aegirbio kontrollerat att kontrakten existerar och är undertecknade.

Det är också hos Nowmed som SVT hittat två kopplingar till en jättehärva med misstänkta momsbedrägerier, genom två olika transportbolag – varav det ena kontrakterats för att sköta jätteexporten av Aegirbios covidtester. Kopplingarna har tillbakavisats av Nowmeds vd som inte vill medverka i en tv-intervju.

Efter SVT:s avslöjande rasade Aegirbios aktie på fredagsmorgonen.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet