Och här finns sjuksköterskorna alla letar efter

Uppdaterad
Publicerad

90 anställda med vårdutbildning. Så många finns på Högskolan i Gävles akademi som skulle kunna gå in och hjälpa till i den akuta vårdsituationen just nu. Men först måste studenterna som tar sin examen i sommar tryggas.

På Högskolan i Gävle finns den kompetens som är mest efterfrågad just nu när intensivvården får allt mer att göra. Ett drygt 60-tal studenter närmar sig sin sjuksköterskeexamen om någon månad, men inte bara det utan massor med personal som har en vårdutbildning i grunden som arbetar på Högskolan. 

– 90 personer av Högskolans personal har någon typ av vårdutbildning och de flesta av dem finns inom sjuksköterskeutbildningen, säger Annika Strömberg, akademichef för Akademin för hälsa och arbetsliv vid Högskolan i Gävle.

Coronaviruset i Gävleborg

Men först mot man se till att de 60–70 avgångseleverna får sin examen.

– Vi är väldigt måna om att de blir klara, för de behövs verkligen nu, säger Annika Strömberg.

Kan de 90 i personalen vara aktuella för att jobba inom vården när sommarlovet kommer?

– Det finns en frivillighet i att gå in och hjälpa till inom vården. Men vi som Högskola är beredda att möjliggöra studieuppehåll och tjänstledigheter om man vill gå ut i annan tjänst.

Märker ni någon skillnad i intresset att söka till utbildningen nu?

– Det brukar vara så att när yrken uppmärksammas så ökar intresset för den typen av utbildningar också. Man ser att det finns ett stort behov och man ser att man behövs, så även nu

Utrustning som Högskolan skänkt till Region Gävleborg

• 33 paket med handskar med 150 par i varje

• 12 paket förkläden med 50 i varje

• 20 flaskor och hand- och ytsprit

• Man har även en 3d-skrivare som tillverkar skyddsvisir

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet