Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För några år sedan började almsjukan sprida sig i Gävle. För att rädda de almar som fortfarande är friska har kommunen börjat vaccinera friska almar. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här injiceras träd i Gävle – ska räddas från almsjukan

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan började Gävles almar insjukna i almsjukan. Kommunen beslutade att vaccinera sina almar och idag skedde de första injektionerna på de utvalda almarna.  

De nu vaccinerade almarna står vid Heliga Trefaldighetskyrkan. För att vaccineras behöver träden vara friska och i Gävle är många almar sjuka.

– Almsjukan över lag har spridit sig extremt snabbt. Det är klimatförändringar helt enkelt. Det är minimal temperaturförändring, att det har blivit lite varmare. Almskalbaggen har rört sig längre norrut och på så vis tagit med sig almsjukan och spridit den, säger aboristen Thilo Beeker.

Sjuka träd smittar friska träd

Almsjukan sprider sig genom almskalbaggen, men också via sjuka almars rötter till friska almars rötter.

– Vi måste plocka bort infekterade träd, det är jätteviktigt för att stoppa det här. Om vi inte gör någonting så är vi faktiskt delaktiga i att utrota en rödlistad art, som är fortfarande en av Sveriges mest präglade stadsträd, säger Thilo Beeker, arborist. 

Behöver vaccineras varje år 

Vaccinkostnaden varierar med trädets storlek.

– De här fem träden som kommunen vaccinerar nu kommer eventuellt att landa på 3000 per träd. Däremot behöver det ju göras varje år så länge almsjukan finns kvar så på sikt blir det ju en ganska stor kostnad vilket gör att vi inte kan vaccinera alla träd tyvärr, säger Mia Zakrisson, parkingenjör Gävle kommun.

Så slår almsjukan till

Almsjukan orsakas av en svamp.

Den kan spridas via redan sjuka almars rötter till friska almars rötter.

Den kan också spridas med sporer från skalbaggen som kallas för almsplintborren.

Ett träd som blivit sjukt kan dö på bara ett par veckor.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.