Här kan olika religioner mötas – ny ceremoniplats i Gävle

Publicerad
I norra hörnet av Skogskyrkorgården i Gävle blir övergivna förrådslokaler nu till en ny ceremoniplats för dop, bröllop och begravningar. Och platsen är sekulär och kan alltså användas av vilken religion som helst.

I gläntan här fanns tidigare de gamla ekonomibyggnaderna som användes till förråd, personal och verkstad fram till 2001. De var i dåligt skick, men ansågs samtidigt vara för historiskt viktiga för att rivas. Så en av byggnaderna har bevarats och rutstats från grunden, resten finns kvar som silhuetter där växter ska klättra upp och rama in platsen.

– Platsen kommer att vara till för alla, oavsett religion, säger Roger Bergel, kyrkogårdschef. Det är finansierat med begravningsavgiften som vi alla betalar via skattsedeln.

Hur ska det användas?

– Onsdagar, torsdagar och fredagar är vigt för begravningsakter, men på helgerna kan det vara vigslar, dop eller namngivningsceremonier här.

Jag ser inga religiösa symboler här...

– Nej, det finns inget sånt alls. Men pastoratet kommer att ställa hit ett kors och ett bord i förrådet som går att ställa fram som altare om man vill ha det.

Vad hoppas ni på?

– Det här är ett alternativ till att vara inomhus och det finns på andra ställen i landet men inte här, så vi får känna oss för och se vad som händer och hur det används.

När kommer det att kunna användas?

– Från maj till oktober, det invigs på onsdag 9 maj och sen är det bara att boka, vi har redan flera inbokade datum.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer