Foto: Anders Öhlund/SVT

Här kommer flyttbussen – Arbetsförmedlingen i Sandviken flyttar ut

Uppdaterad
Publicerad

Skrivbord, stolar och kartonger. Allt ska med och packades in i flyttbussen på torsdagen när Arbetsförmedlingen i Sandviken nu läggs ned. Kvar blir bara ett par små kontorsrum för bokade besök.

För ett år sedan jobbade över 70 förmedlare i Sandviken. Bara 30 följer med till Gävle, där ett av tre kontor i länet nu kommer att finnas. Övriga 40 medarbetare har slutat och gått till andra jobb.

– Vi bemannar lokalerna i Sandviken när vi behöver vara där. Förmedlare kommer att åka ut från Gävle ett par dagar i veckan. Det handlar om ett par kontorsrum som vi kommer att behålla, säger Mohamed Chabchoub som är chef för Arbetsförmedlingen i Gävle.

Foto: Anders Öhlund/SVT

Hög arbetslöshet i Sandviken

Sandviken är det största av de fem kontor som nu har stängts i Gävleborg. Hofors, Ockelbo, Ljusdal och Söderhamn är de andra.

Vad som skall hända med de omkring 2300 arbetslösa i Sandviken – 12.1 procent av arbetskraften – vet ingen i dag. Regeringen och samarbetspartierna är eniga om att privatisera jobbsökandet, men om och när en privat förmedling kommer till Sandviken det kan ingen ge besked.

– Jag tycker det är jättetråkigt att förmedlingen stänger. Vi som bor här i Sandviken och har småbarn – ska man åka in till Gävle då om man är arbetslös. Det är dåligt, tycker Jenny Dahl​.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.