Kenneth Levin visar runt i sin nya lägenhet. Ett nytt moderna trygghetsboende med bland annat en bemannad reception. Foto: SVT

Här måste du vara minst 65 år för att få bo

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Levin litade inte på att kommunen skulle ordna boende för honom på äldre dar. Istället bildade han en grupp med andra seniorer och förverkligade drömmarna om ett trygghetsboende i Gävle, för den nya äldre generationen som ställer höga krav.

Inflyttningen pågår för fullt i bostadsrättsföreningen Takterrassen i Gävle när Kenneth Levin visar runt i sin trea på femtonde våningen, där han och hans fru strax ska flytta in. Det är en av 70 lägenheter som nu står klara, och där alla boende passerat 65 år.

Här finns bland annat en bemannad reception där du kan beställa biljetter, fotvård, gymtider, städning, tvätt och bokning av olika aktiviteter.

– Jag funderade över var jag skulle bo när jag blev gammal och om jag kunde förlita mig på att kommunen ordnar det till mig, säger Kenneth Levin. Då kom jag väldigt snabbt fram till: ”Nej, det kan jag inte”.

Drömmar blivit verkliga

Så Kenneth bildade en grupp med bland annat Lars Tobé och nu har deras seniorbostads-drömmar blivit verklighet. Priserna för lägenheterna ligger mellan 1,3 och 2,7 miljoner kronor. Alla är sålda och det finns redan en kö till lägenheterna trots att ingen ens flyttat in.

– Vi har valt att lägga oss på en låg månadshyra och en lite högre insats för det har passat dem som sålt sina radhus och villor, säger Lars Tobé.

Det nya seniorboendet är nu Gävles högsta hus. Foto: SVT

– Nyttan för Gävle kommun med ett sådant här hus är att man lockar äldre att flytta från sina hus där man bor billigt i dag, säger Kenneth Levin. På så sätt kommer det loss attraktiva hus, radhus och lägenheter på marknaden.

TV: Se hela nyhetsinslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.