Här slog coronaviruset hårdast – hör dem som drabbades Foto: SVT

”Det är mindre folk i området” – här slog coronaviruset hårdast

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har drabbat länet hårt. Nu har SVT Gävleborg har kartlagt de tre områden som fick flest smittade i covid-19 under 2020 med hjälp av statistik från postnummer. Vi har bland annat besökt Söderhamn och träffat Stentägtskolans rektor som fick stänga skolan strax före sommarlovet.

Nedan får du följa med till de tre hårdast drabbade områdena i Gävleborg. Sammanställningen är gjort utifrån postnummerområden. I varje reportage träffar vi människor och verksamheter som påverkats i dessa områden.

826 50 Söderhamn

Postnummerområdet 826 50 i Söderhamn är det område med flest antal smittade under 2020. Här smittades totalt 159 personer.

Coronaviruset i Gävleborg

En av verksamheterna som påverkades var låg- och mellanstadieskolan Stentägtskolan, som fick stänga inför sommaren 2020 efter ett coronautbrott.

826 31 Söderhamn

Den norra sidan av Söderhamnsån blev också hårt drabbad. Under året smittades här 145 personer, vilket är näst flest bland länets postnummerområden.

En av verksamheterna som påverkades var Åsgårdens vård- och omsorgsboende. Där tog sig covid-19 in i november och många boende blev smittade.

824 70 Delsbo

I början av november slog coronaviruset mot Delsbo med full kraft. Äldreboendet Månsbacken fick in smittan i sina lokaler och många boende och personal blev smittade. Boendet har fått kritik från flera håll, och både en intern och extern utredning har startats för att undersöka hur viruset kunde sprida sig så snabbt inne på äldreboendet. Under 2020 smittades totalt 136 personer inom postnummerområdet, vilket är tredje mest i länet.

Statistiken i kartläggningen kommer från Region Gävleborg och visar antalet registrerade positiva fall i vårt län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet