Dubbla gärdsgårdar hör till årets nya synliga säkerhetsåtgärder kring Gävlebocken. Foto: Mikael Johansson, SVT

Hård bevakning av Gävlebocken

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs den världsberömda julbocken i Gävle. Frågan är om den kommer att få stå kvar oskadd.
Oddsen är inte bra. Den har bränts ned 30 gånger och vandaliserats eller stulits sju gånger. Men förhoppningen är att bevakningen ska fungera i år.

– Vi kommer att ha kameror och två vakter på plats. Dessutom har vi satt upp dubbla gärdsgårdar runt bocken, vilket vi hoppas ska försvåra för sådana som vill utföra sabotage, säger Maria Wallberg, talesperson på Gävle kommun.

Hon vill inte avslöja om det vidtagits ytterligare säkerhetsåtgärder.

– Det är hemligt, säger hon.

Svår att skydda

Bocken restes redan i torsdags. Än så länge har den fått vara ifred. Men att döma av det som hänt tidigare år lever den farligt. Bara vid 14 tillfällen sedan starten 1966 har bocken fått stå kvar.

Det var många som passade på att ta en bock-selfie i Gävle under söndagen. Foto: Mikael Johansson, SVT

På bockens eget twitterkonto @gavlebocken kan man se att bocken under invigningsmorgonen är hel och ståtlig bakom sina gärdsgårdar. Men så sent som i fjol brändes den ned bara några timmar efter invigningen, när en av vakterna gick på toaletten.

– Den är svår att skydda eftersom den står väldigt publikt. Man kommer väldigt nära, säger Maria Wallberg.

Känd över hela världen

Bränderna har gjort bocken känd över hela världen. Men Maria Wallberg menar att den typen av marknadsföring kan man klara sig utan.

– Bränderna är inte så bra för Gävle eftersom många åker hit enkom för att se bocken. Det blir många avbokningar när den brunnit, säger hon.

LÄS MER: Gävlebocken lever upp igen

TV: Se dokumentären om Gävlebocken

Gävlebocken, som är uppbyggd av halm på en trästomme, uppfördes första gången 1966. Redan på nyårsnatten gick den upp i rök, och sedan dess har bränderna blivit en näst intill årlig följetong.

Fram till 2016 har bocken bränts ned vid 30 tillfällen, vandaliserats fem gånger, kollapsat en gång och stulits vid ett tillfälle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävlebocken

Mer i ämnet