Arkivbild. Foto: TT

Varningen inför skridskopremiären: ”Tunn is nu”

Publicerad

Minusgraderna kryper allt längre ner, till glädje för dem som tycker om att åka långfärdsskridskor på sjöarna och havet. Men det är riskfyllt att ge sig ut på isarna.

– Den här isen är på gränsen, den är fin, men den behöver bygga på sig några centimeter till för att bli bra, säger Friluftsfrämjandets Björn Wettergren och skrinnar ut på isen efter att ha pikat nogsamt en stund före. Säkerheten måste gå i första rummet hela tiden.  

Allt fler har upptäckt tjusningen med långfärdsskridskor och det är lockande att ge sig ut, speciellt så här när nyisarna lagt sig är det extra inbjudande.

”Tunn is nu”

– Det är tunn is nu, men vi ledare är vana och rekognoserar alltid noggrant först, vi kan också hantera om någon skulle ramla i, säger Björn Wettergren.

Det finns sjöar där isläggningen gått bra, men Friluftsfrämjandet går aldrig ut berättar var, på grund av säkerhetsriskerna. Men har du rätt utrusting med dubbar, ryggsäck som flytväst och en pik att känna med och inte minst en ledare som vet var du ska åka är det bara att ge sig av.

”Underbart”

– Det är underbart att komma ut i naturen på det här sättet, säger Kaj Wejander. Det är som att åka båt eller vara ute på fjället, stora vyer och lång sikt. Det är underbart att vara ute på sjön eller havet så här.

Hur lång sträcka åker man ungefär?

– Det är olika, men det kan räcka med fem kilometer för en del, men jag åker gärna två mil en dag.

Tänk på det här

Visa

Ta med isdubbar och annan säkerhetsutrustning

Åk inte ensam

Testa alltid isen med en ispik

Ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag

Lär dig var isen har sina svaga punkter, t ex vid vass och bryggor

Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer