Hästarna svalt – nu döms kvinna för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Hästarna fick varken vatten eller foder. De var så kraftigt avmagrade och vanskötta att beslut om omedelbart omhändertagande togs. Hästägaren har nu dömts för djurplågeri.

Det var vid årsskiftet 2018-2019 som Länsstyrelsen gjorde flera kontroller av en kvinnans gård och hem. På gården fanns tre hästar som vanskötts ordentligt. Vid ett första besök kunde man notera brister avseende skaderisker i hagen samt ett undermåligt vindskydd.

Fler orosanmälningar

Länstyrelsen kom sedan tillbaka i januari 2019 för ett kontrollbesök för att se till att bristerna återgärdats och för att fler orosanmälningar inkommit. Anmälningarna avsågs en häst som blivit sjuk och behövde avlivas och två hästar som var kraftigt avmagrade.

Vid kontroll av hagen kunde man inte se några spår av varken foder, vatten eller att någon skulle ha varit och gett hästarna foder. Kvinnan själv menar på att hästarna har blivit magra på grund av sjukdom och att hästarna utfodras tre till fyra gånger per dag, så hon har inte gjort något fel. 

Omedlbart omhändertagande

När en veterinär fick undersöka hästarna mer fanns det fler saker som antydda på brist om fodring av hästarna. Veterinären bedömde att foder, vatten och ordentlig stallplats behövdes omgående för hästarna. Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta hästarna enligt djurskyddslagen. 

Kvinnan dömdes senare till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.