Hatet och hoten blev bok

Uppdaterad
Publicerad

Lilian Sjölund, ledarskribent och politisk redaktör på tidningarna i Hälsingland, får ta emot hat och hot för sina texter. Nu har hon skrivit en bok om de trakasserier hon utsätts för. Boken ”Hatad” ges ut under våren.

– Jag håller på att få nog helt enkelt, svarar Lilian Sjölund på frågan varför hon skrivit ”Hatad”.

Lilian Sjölunds texter både triggar och taggar läsare. Men sedan några år tillbaka har hoten och haten i mejboxen ökat kraftigt och debattklimatet har passerat en gräns när man som opinionsbildar tvingas leva med det dygnet runt. Därför har hon skrivit boken ”Hatad” som ges ut i början av maj. Och hon beskriver den som en självbiografisk debattbok.

Jobbat i över 30 år

– Det har blivit mycket värre, det är det som är poängen med boken, säger Lilian Sjölund. Jag har jobbat som journalist i över 30 år och de senaste två tre åren har allt bara accelererat. De första hoten kom från högerextrema kretsars och det var vi inte förberedda på. Vi har haft en del sådan incidenter där jag jobbar.

En sådan händelse, som också blev till en startpunkt för hoten och haten mot Lilian Sjölund, var hennes texter efter en demonstration med Svenska motståndsrörelsen på Brotorget i Bollnäs 2012. Den gjorde henne till en måltavla från nynazistiska håll som hållit i sig sedan dess. Och det är just ämnen av de slaget som får hatet att blossa upp extra.

Vissa ämnen triggar

– Det vi vi alla som jobbar i den här branschen, att det är vissa ämnen som triggar, säger Lilian Sjölund. Skriver man om migration- och integrationspolitik då vaknar alla de här.

Kan man känna då att man vill undvika att skriva om vissa ämnen?

– Det är ju en av ingångarna i min bok, alla ska vara modiga, tuff och orka. Men det finns något som heter självcensur och man måste ju skydda sig själv. Man orkar inte ta debatten och striden varenda dag. Då bryter man helt enkelt ihop.

– Jag tror inte att det här är så jättekänt hos allmämheten. Så det är därför som jag skrivit boken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer