Sandra Hedbom, biståndshandläggare Gävle kommun. Foto: SVT/TT

HBTQ på schemat hos äldreomsorgen i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun satsar nu på att utbilda personalen inom äldrevården i HBTQ-frågor, trots att få äldre personer är öppet homosexuella, bi eller transsexuella. Kommunen tror det finns ett stort mörkertal.

– Det är jätteviktigt att alla känner sig välkomna hos oss, säger Sandra Hedbom, biståndshandläggare på Gävle kommun, som gått utbildningen.

– Vi möter väldigt få personer som tillhör den här målgruppen. Vi tror att det är så att finns ett stort mörkertal och vi tror inte att vi träffar alla dem i dag och att de vågar säga det, säger Annmarie Sandberg, förvaltningschef Gävle kommun.

Redan har ett tiotal biståndshandläggare tagit del av utbildningen som genomförts med hjälp av forskaren Janne Bromseth. Hon forskar med Uppsala universitet i ryggen på HBTQ och äldre.

– Det är många äldre HBTQ-personer som inte har så högt förtroende för hälso- och sjukvården generellt och som har låga förväntningar i förhållande på att bli bemött med respekt och trygghet, säger Janne Bromseth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.