Det bästa som hänt byn, säger Lage Lindgren i föreningen Jädraås bruk efter att hela Jädraås utsetts till Årets industriminne. Foto: Agneta Brolin

”Det bästa som hänt byn” – hela Jädraås prisas som industriminne

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj är det exakt 30 år sedan som Jädraåsborna bestämde sig för att rädda de gamla bruksbyggnaderna på orten. Nu får hela samhället utmärkelsen Årets industriminne 2020 för sitt breda engagemang.

Hyttan var den allra första byggnaden i Jädraås och samhället runt den växte snabbt och hade några år senare 2000 invånare. Järnet, skogen och järnvägen gav jobb till många, men redan 1930 lades hyttan ner och lämnades åt sitt öda.

I maj 1990 bestämde sig Jädraåsborna för att använda de fondpengar som Kopparfors hade för hantering av byggnaden. Själva ställde de upp med tusentals ideella timmar för att rädda byggnaderna.

– Vi hade tre val; riva, låta förfalla eller renovera. Vi valde renovera, berättar Lage Lindgren som är ordförande för föreningen Jädraås bruk som idag äger och förvaltar hyttan och smedjan.

Därför får de priset

Tillsammans med Jädraås byråd, Museisällskapet Jädraås-Tallås järnväg, skogsarbetarbyn och flera lokala företag och föreningar har Jädraåsborna arbetat aktivt för att att utnyttja ortens historia för att utveckla bygden och locka besökare och nya invånare. De har visat att ett industriarv kan generera platsutveckling i ett samhällsperspektiv. För det får de nu gemensamt utmärkelsen Årets industriminne 2020.

Utmärkelsen delas ut av Svenska industriminnesföreningen och det är andra året i rad som den går till länet. Förra året fick Växvo Lin utanför Bollnäs utmärkelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.