Hemlingbyär topp tio av Sveriges 100 bästa motionsspår. Foto: SVT/Lina Abusagr

Hemlingby – ett av Sveriges bästa motionsspår

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Jensen och Philip Persson är löpare och motionsspårtestare. De har under tre månader besökt motionsspåren i 290 kommuner. Och det dom fann i Gävle var något de uppskattade.

– Vi  är mycket glada och stolta att Hemlingbys motionsspår är uppskattade. Gävleborna tycker mycket om Hemlingby men det är ju roligt att andra också gör det. Motionsspår är viktiga för att de till för alla åldrar och former av rörelse, säger Charlotte Holmsten, fritidssamordnare på fritid Gävle kommun

Delar av motiveringen:

”Gammal är äldst. Urspåren själva, prototypen som agerat modell åt hundratals andra motionscentraler. Hemlingby var minst sagt före sin tid, men hur väl står sig motionscentralen idag? Lysande, visar det sig.

Samtidigt lever känslan av ett äldre Sverige kvar med grovt tillyxade gärdesgårdar, grånande träskyltar iklädda mossa och lavar.”

Vinnaren hittades i Karlstad – Skutberget.

Här är landets 10 bästa motionsspår

1 Karlstad – Skutberget

2 Älvdalen – Idre fjäll

3 Svedala – Bokskogen

4 Sundbyberg – Ursvik

5 Tibro – Rankås

6 Göteborg – Skatås

7 Strömstad – Terrängbanan

8 Gävle – Hemlingby

9 Malmö – Bultofta

10 Skövde – Billingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.