Hemtjänstpersonal i Gävle tvingas avbryta utbildning – måste jobba

Publicerad

Personalläget inom välfärd Gävle är mycket ansträngt med hög personalfrånvaro i flera verksamheter. Enligt kommunen finns den största utmaningen just nu inom hemtjänsten. Därför behöver medarbetare som deltar i Äldreomsorgslyftet göra ett studieuppehåll och återgå till arbete.

– Vi har en frånvaro på närmare 20 procent och det är oerhört högt i sammanhanget, säger Magnus Höijer, sektorchef på välfärd Gävle.

Enligt Gävle kommun är det en hög personalfrånvaro eftersom medarbetare behöver stanna hemma vid minsta symtom och även stanna hemma i karantän om någon annan i hushållet har konstaterad smitta med covid-19. Det förekommer också influensa och andra sjukdomar som är orsak till sjukfrånvaron.

Coronaviruset i Gävleborg

Enligt kommunen är det 23 hemtjänstmedarbetare som deltar i utbildningen och som nu tvingas göra ett tillfälligt studieuppehåll och återgå till arbete inom hemtjänsten från den 19 januari.

Den tillfälliga lösningen gäller i minst två månader och därefter kommer kommunen göra en ny bedömning utifrån personalläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet