Foto: Emma Westman SVT

Hemvärnet skjuter skarpt i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Fienden har tagit sig in i den gamla läkerolfabriken och nu är det upp till hemvärnet att skydda staben. Det var sceanriot som utspelades i dag när ett 60-tal hemvärnssoldater från Stockholm övade i Gävle.

– De här övningarna är ovärderliga för hemvärnet för att få ett så verkligt scenario som möjligt i en så realistiskt miljö som möjligt, säger övningsledaren Magnus Gerhardsson.

Har övat hela veckan

Under hela veckan har ett hundratal hemvärnssoldater från Stockholm varit på plats i Gävle med omnejd för en rad olika militära övningar. I dag var det den gamla läkerolfabriken som utsattes för väpnat anfall av fienden och där hemvärnssoldaterna skulle öva på allt från anfall till att ta hand om skadade, och eventuella fångar.

– I dagsläget är det inte realitstiskt att det kommer ske här och nu men det är det vi övar för idag. Man måste hela tiden öva för att vara på tå ifall vi råkar ut för ett beväpnad angrepp, säger Magnus Gerhardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer