SVT Gävleborg träffade Ulf Ivar Nilsson inför en utställning han hade på Fängelsemuseét i Gävle 2016. Hör hur han tänkte kring satirtecknares situation då.

Ulf Ivar Nilsson blev årets kulturpristagare i Gävle

Publicerad

Gävleförfattaren, journalisten och satirtecknaren Ulf Ivar Nilsson har utsetts till årets kulturpristagare i Gävle.

Ulf Ivar Nilsson har ritat över 4 000 teckningar sedan han startade 1966, och många av dem med lokala kommentarer i både lokaltidningar och de senaste åren på nätet. Han har också skrivit flera böcker om Gävles historia och hållit i flera stadsvandringar. Han började en gång som reporter på Arbetarbladet och beskriver sig främst som journalist och inte som den lokalhistoriker han alltmer blivit.

– Jag känner mig väldigt överväldigad över att ha fått det här priset, säger Ulf Ivar Nilsson. Jag älskar Gävle och det har jag alltid gjort och jag har alltid känt att kärleken varit besvarad, men det här är det totala beviset.

Motiveringen lyder: ”För en lång gärning som satirtecknare med ett skarpt sinne för olika samhällsyttringar och som en inspirerande skildrare av Gävles historia.” Priset uppgår till 25 000 kr.

Se intervjun som SVT Gävleborg gjorde med honom 2016, i klippet ovan.

Gävles senaste kulturpristagare

Visa

2019: Ulf Ivar Nilsson

2018: Leif Walter

2017: Linnéa Manzanares och Niels Hebert

2016: Anna Jörgensdotter

2015: Anders Sundin och Peter Alzén

2014: Henrik Westlin

2013: Irene Sahlin och Per Samuelsson

2012: Börje Wallén

2011: Ulrika Swedén

2010: Katarina Kallings

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer