Presstöd den rätta kursen? Foto: SVT

Historisk ansökan om presstöd från Gefle Dagblad

Uppdaterad
Publicerad

Den Mittmedia-ägda dagstidningen Gefle Dagblad har ansökt om presstöd. Men bedömare tror att utsikterna att få stödet är små.

Gefle Dagblad har första gången ansökt om presstöd. Skulle ansökan beviljas kan det handla om ett tillskott på mellan 15 och 20 miljoner årligen.

Gefle Dagblads chefredaktör Anders Ingvarsson vill inte svara på frågan om han tror att stödet beviljas. Men den tidigare, mångårige chefredaktören på samma tidning, Robert Rosén, tror på ett avslag – och beskriver ansökan som en vädjan.

Tufft år

Ansökan kommer samma år som ytterligare ett stort varsel har lagts på personalen i Mittmedia-koncernen. Koncernens vd Per Bowallius varnar för ett minusresultat för 2018. Mittmedia äger både GD och Arbetarbladet i Gävle och Hela Hälsinglands tidningar, med titlar som Ljusnan och Söderhamns-Kuriren.

Överlever tidningarna i Gävleborg?

Frågan som inställer sig blir – hur illa är det? Kommer Mittmedias dagstidningar i Gästrikland och Hälsingland att försvinna? Hur rimmar GD:s ansökan om presstöd med den egna ledarsidans motstånd mot just presstöd?

Hör mer i klippet ovan och i kvällens sändningar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittmedia

Mer i ämnet