Bilden är inte från det aktuella slakteriet. Foto: TT

Hittade avföring på slaktat kött

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen när Livsmedelsverket inspekterade slakteriet i Nordanstig så hittade man avföring på de slaktade djurkropparna.

Inspektionerna gjordes i september. Vid de första tillfället hittades det synlig föroreningar av avföring på 8 av 20 slaktkroppar. Vid den andra hittades avföring på 4 av 23 slaktkroppar.

Det är inte första gången som Livsmedelsverkets inspektörer upptäcker att köttet har kontaminerats från mag- och tarminnehåll från de slaktade djuren.

– Det kan förekomma sjukdomsframkallade bakterier som innebär oacceptabla hälsorisker när livsmedlen äts, skriver Livsmedelsverket i sin rapport.

Det här gör nu att Livsmedelsverket förelägger ett vite för företaget på 2 000 kronor per påbörjad kalendermånad från den 1 november tills att problemen är åtgärdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.