Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Helene Åkerlind (L) berätta om företagsklimatet i Gävle.

Fem av tio kommuner i Gävleborg faller i årets företagsranking

Publicerad

Företagsklimatet i Gävle blir allt sämre, i alla fall enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking. Gävle kommun faller i jämfört med fjolåret till plats 273 av landets 290 kommuner.

Gävle har aldrig legat så lågt som i årets ranking.

– Vi har ett jobb kvar att göra, vi ska börja försdjupa våra dialoger med företag och bli mer en service inriktade än tidigare mot just företagen, säger Helene Åkerlind (L) Kommunalråd.

”Lyssna på företagen”

Företagen har efterlyst en ökad förståelse och dialogen mellan kommunerna och företagen ska bli bättre.

– Årets rankingresultat av företagsklimatet är ingenting att slå sig på bröstet för i någon av länets tio kommuner. När ska de ledande politikerna och tjänstemännen verkligen lyssna till företagen? Faller man i årets ranking måste man snabbt upp på banan och kavla upp ärmarna, gå igenom vårens enkätresultat och ut på företagsbesök, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

Flera kommuner faller

Enligt Svenskt näringsliv tappar även Ljusdal, Sandviken och Nordanstig mark i rankingen. Det bästa företagsklimatet i länet finns i Hofors, dock faller kommunen 50 placeringen jämfört med fjolårets resultat.

– Det viktiga för kommunerna är att förstå att det är företagen som är våra välfärdsskapare som skapar jobb, tillväxt och utvecklar en ort, säger Lotta Petterson.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer