Marita Söderström är den privatperson som startat insamlingsbössan Med kärlek från Hofors till Musikhjälpen. Foto: SVT

Hofors: kommunen på allas läppar

Uppdaterad
Publicerad

Igår avslutades Musikhjälpen. Och det blev nytt insamlingsrekord med 49 miljoner kronor. Dessutom slog Hofors kommun rekord i mest insamlade pengar för en enskild kommun.

Den lilla kommunen med 9500 invånare samlade in över 1,2 miljoner kronor.

– Det är jätteroligt, Det är hoforsborna och Hofors väl värda för nu visar vi den rätta sidan av Hofors, säger Marie-Louise Dangart (S) kommunalråd på orten

Privat initiativ

Insamlingen startades av läraren Marita Söderström. Det har varit en hektisk vecka för Marita som bland mycket annat har fått göra massor med intervjuer. Och dagen efter insamlingen avslutats så är hon väldigt stolt, men även lite chockad.

– På något sätt är det helt osannolikt. Att det blivit såhär mycket pengar från Hofors, Men på ett sätt är jag inte förvånad, jag vet vilka driftiga och medmänskliga människor det bor här. Jag har nog inte riktigt fattat än, säger Marita Söderström. 

Hofors syns och hörs

Efter att ha synts i media över hela landet så vet nog fler människor i Sverige vad Hofors är för något, menar kommunalrådet

– Det här är Hofors: Kraft vilja och kärlek. Det var också Marita Söderström som myntade det intrycket för några år sedan, säger hon.  

– Det är fantatiskt. Det är rekord för en ensam person som startat en insamling, så det är otroligt. För ett väldigt bra syfte också, säger hoforsbon Anna Magnusson Kroon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.