Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hänger ihop med smittspridningen” – Hör försvarsdirektören om personalläget och Ljusdal energis önskan om karantänundantag. Foto: Länsstyrelsen/TT/Ljusdal energi

Ljusdal energi vill se färre anställda i karantän: ”Hela samhället blir utan vatten”

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborg larmar flera verksamheter inom sjukhusen, äldreomsorg och skolor om hög frånvaro bland sin personal. På flera håll har arbete också påbörjats för att kunna flytta om personal och arbetspass. Nu oroas även energibolag för personalbortfall.

I Hudiksvall planeras för omflytt av personal inom kommunen. I Nordanstig har kommunen haft utbrott på skolor och har hög frånvaro på grund av långa väntetider för svar på covid-tester. I Hofors rapporterar kommunen om att det kan bli svårt att fullgöra alla uppgifter inom äldreomsorgen.

– Det här hänger helt klart ihop med att vi har en enormt hög smittspridning just nu, säger Malin Eriksson, biträdande försvarsdirektör på Länsstyrelsen Gävleborg.

Oro för andra samhällsviktiga verksamheter

Enligt Länsstyrelsen finns det även en oro för att andra samhällsviktiga verksamheter också ska påverkas av personalbortfall.

Ljusdal energi vill se undantag från karantän för vissa av sina anställda.

– All drift- och anläggningspersonal som behövs för att laga ledningar och läckor, säger Lena Bergsten, vd Ljusdal energi, och fortsätter:

– Hela samhället blir utan vatten om vår vattenproduktion inte fungerar.

Hör försvarsdirektören om personalläget och Ljusdal energis önskan om karantänsundantag i videoklippet högst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet