Foto: Pontus Lundahl/TT

Hög sjukfrånvaro inom äldreomsorgen – varannan i personalen är hemma

Publicerad

I flera kommuner är frånvaron bland personal ansträngd och betydligt högre än normalt. Bland annat i Ockelbo och Hudiksvall där det just nu är hög sjukfrånvaro bland personal inom vård- och omsorg.

På vissa äldreboenden i Hudiksvalls kommun är frånvaron över 50 procent bland personalen och de senaste veckorna har Ockelbo kommun haft en sjukfrånvaro på 20-25 procent.

– Det är främst Delsbo och Månsbacken som sticker ut och står för den höga frånvaron, säger Bengt Friberg, kommundirektör i Hudiksvall.

Coronaviruset i Gävleborg

”Vi kanske klarar oss en månad till”

– Det handlar om de restriktioner som finns, att stanna hemma vid minsta symptom och det är bra, säger Johan Callenmark, Socialförvaltningschef i Ockelbo kommun om den höga frånvaron.

– Vi har testat många och har haft ett positivt fall av covid-19 i personalen. Än så länge kan vi hantera den höga sjukfrånvaron, i en månad till kanske, men det kommer inte att fungera en mycket längre än det.

Högre än normalt

Även i de andra kommunerna är det hög frånvaro. I Bollnäs och Ovanåker är mellan 10-20 procent av personalen som är hemma. Ungefär lika hög är personalfrånvaron i Ljusdal och Söderhamn, där frånvaron ligger mellan 10-15 procent.

Hör Bengt Friberg om den höga sjukfrånvaron inom äldreomsorgen i Hudiksvalls kommun.

Så här ser det ut i din kommun

Bollnäs kommun: 10-20%

Gävle kommun: 7,7%, oktober 2020

Hofors kommun: 11,5%

Hudiksvalls kommun: 11%, på vissa äldreboenden 50%

Ljusdals kommun: 10-15%

Nordanstigs kommun: 12-14%

Ockelbo kommun: 20-25%

Ovanåkers kommun: 10-20%

Sandvikens kommun: 8,41%, oktober 2020

Söderhamns kommun: 13%, inkl VAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet