Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Höga nivåer av kvävedioxid i Gävle – klarar ändå gränsvärdet

Höga nivåer av kvävedioxid på Kungsgatan i Gävle – klassas som ohälsosamma

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO lyfter fram luftföroreningar som det enskilt största hotet mot människors hälsa. På Södra Kungsgatan i Gävle finns en mätstation där det under förra veckan uppmättes ovanligt höga halter av kvävedioxid. Men Marie Grew på Gävle Kommun tror ändå att man kommer klara gränsvärdet.

Under onsdag förra veckan låg Gävle högst bland landets mätstationer när det gäller koncentrationen av kvävedioxid i luften. Det redovisades värden som Naturvårdsverket klassar som ohälsosamma.

– Timvärden och dygnsvärden får överskridas X antal gånger per år, men hittills i år ser det bra ut, säger Marie Grew, enhetschef för Planering och analys på kommunen.

Hon tror att Gävle kommer klara gränsvärdet trots att enstaka mätningar kan sticka iväg. 

Mätstationen kommer flyttas till Staketgatan

Enligt Luftförordningen måste kommunen mäta på den plats där luften är sämst. Eftersom trafiken på Södra Kungsgatan trots allt minskat på grund av pandemin och ändrade trafikflöden, så kommer mätstationen snart flyttas till Staketgatan där man tror att luften är ännu sämre.

I klippet berättar Maria Grew mer om gränsvärden och risker för Gävleborna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer