Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden i Gävle under kontroll – reportern och räddningstjänsten berättar Foto: Stefan Larsson/SVT

Höghusbranden i Gävle under kontroll – men mycket arbete återstår

Uppdaterad
Publicerad

Branden på Norra Fiskargatan i Gävle är under kontroll på söndag morgon, men inte släckt. Två våningsplan gick inte att rädda och det lär dröja innan de boende får tillgång till fastigheten.

– Det blir ju kännbart, säger inre befäl Ali Riekki på räddningstjänsten.

Branden som startade i fredags kväll pågår fortfarande, men nu har räddningstjänsten fått kontroll på lågorna.

– Vi har jobbat hela natten och allting går enligt plan. Vi har fortfarande personal på plats, säger Ali Riekki, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Totalt uppskattar han att 10-15 personer är kvar och arbetar vidare för att släcka branden. Personalen kan inte röra sig på taket utan allt släckningsarbete sker från höjdfordon, vilket försvårar situationen något. Den tillbyggda takvåningen med tre stora lägenheter har kollapsat totalt.

Brinner ännu

– Det brinner på vissa ställen fortfarande. Det är en hel takvåning som brunnit ner och som ligger i en enda stor hög, och det är takplåtar och annat så det är svårt att komma åt alla brandhärdar, säger Ali Riekki.

Skadorna anses vara ”väldigt stora” och fastigheten lär hållas evakuerad under en längre period.

– Det är ingen som kommer att få tillgång till den här fastigheten på ett bra tag, är min prognos. Det är nio våningar och sex lägenheter på varje plan så det blir ju kännbart för de boende, säger Ali Riekki.

Måste svalna innan undersökning

– Det har varit varmt i många timmar och där är konstruktionsskador som man redan upptäckt, så det kommer inte bli något tillträde förrän fastigheten är säkrad och besiktigad och det kommer dröja innan den svalnar av.

Räddningstjänstens arbete fortsätter under söndagen.

– Det blir nog en längre tid i dag också, säger Ali Riekki.

Polisen har på söndagen också avslutat den så kallade särskilda händelse som de inledde på fredagen, eftersom branden nu är udner kontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet