Solgläntan i Söderhamn har i tio år varit en mötesplats för äldre i Söderhamn. Nu är dess dagar räknade. Foto: Mikael Johansson/SVT

Höjda avgifter och sämre service för Söderhamns äldre

Publicerad

Höjda avgifter och försämrad service för de äldre. Det är så som omvårdnadsnämnden i Söderhamn ska ta sig ur sin svåra ekonomiska kris.

– Det är för jävligt. Först får vi en skattesänkning av regeringen och sedan tar kommunen av oss pengarna med höjda avgifter, säger Sven-Erik Jansson, ordförande för Sandarne PRO.

Omvårdnadsnämnden i Söderhamn har ett sparbeting på 55 miljoner kronor inför nästa år. Det sparbetinget försöker man uppnå med både höjda avgifter och sänkta kostnader.

Utsatt ekonomiskt läge

– Vi är inte ekonomiskt svårt utsatt läge. Därför måste vi vända på varje sten för att hitta besparingarna. Vi måste ta bort allt som inte är tvingande enligt lag, säger Katarina Hedberg (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Det här betyder bland annat att de två träffpunkterna för seniorer i Söderhamn och Ljusne läggs ner tillsammans med hela avdelningen för förebyggande verksamheten.

Slår undan benen

– Jag kan ju förstå att kommunen måste göra något, även om det drabbar oss hårt, säger Gunnel Söderberg, ordförande för Väntjänsten i Söderhamn som håller till i Solgläntans kafé som har varit en mötesplats för många ensamma äldre i Söderhamn i tio år.

– Jag är övertygad om att antalet fallskador i kommunen kommer att öka betydligt när fixartjänsten försvinner. En del av dom här besluten och förslagen till avgiftshöjningar slår undan benen för oss pensionärer, säger Sven-Erik Jansson.

En del av förslagen

Mindre öppet på helgerna på dagverksamheten för personer med demens på Klockarbo.

Fyra platser på korttidsboendet på Åsgården försvinner.

Avdelningen för förebyggande verksamhet läggs ner. Fixartjänsten, två aktivitetssamordnare, anhörigkonsulenten samt enhetschefen tas bort.

Avgifterna för matleveranser, trygghetslarm och hemsjukvård höjs.

Kommunens eget mer generösa förbehållsbelopp försvinner och man kommer att följa det mer oförmånliga förbehållsbeloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.