Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör handlaren Lena Sandin Henriksson om ökningen av snatterier. Foto: Saga Dillner/SVT

Höjda matpriser leder till fler snatterier i Gävleborgs butiker

Uppdaterad
Publicerad

Flera matbutiker i länet vittnar om ökat antal snatterier. Högre matpriser är en av orsakerna. Handlaren Lena Sandin Henriksson i Bergby har observerat att snatterierna även ökar bland den äldre kundkretsen.

I takt med att livsmedelspriserna stiger, ökar också snattandet. Handlare i Gävleborg vittnar om fler stölder av kattmat, mejeriprodukter och kött.

– Det blir ett stort svinn naturligtvis och en stor ekonomisk förlust, butikerna har det ganska tufft ändå överlag, säger handlaren Lena Sandin Henriksson.

”Inte kul att springa och kontrollera kunder”

SVT har ringt till tio matbutiker i Gävleborgs län. fem hävdar att de ser en ökning i samband med högre matpriser, medan andra inte märker någon större skillnad.

– Vi vill kunna avstyra snatterier innan de sker. Det är inte så kul för oss att springa runt och kontrollera kunder, vi vill ha en servicebutik och sälja varor, säger Lena Sandin Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.