Hör Paulina Schneps berätta hur kantarellsök går till i klippet ovan. Foto: SVT/Leo Nyström

Paulina Schneps lär hundar i Hällbo att lukta sig till kantareller

Uppdaterad
Publicerad

Många bevarar sitt svampställe som en hemlighet, men ifall du har en hund och lite tålamod kan du få ett försprång. Det berättar Paulina Schneps som håller kurser i kantarellsök i Hällbo utanför Bollnäs.

Det dröjer inte länge förrän Paulina Schneps labrador, Milla, får upp vittringen. Hon går med nosen tätt mot marken och hittar snart ett tjugotal kantareller.

Stor hjälp i sökandet

Den här gången var det visserligen inte någon större utmaning, men Paulina Schneps berättar att hundar kan vara till stor hjälp i sökandet om man tränar dem rätt. Principen är densamma som när polisen tränar narkotikahundar, du får hunden att associera en doft med belöning.

– De får lukta på kantarellen och samtidigt som de luktar ger jag en godis. Då kopplar de ihop den lukten med godis.

Belöna ofta

När doften har betingats är nästa steg att lära hunden att söka efter doften. En bra början är att placera ut kantareller i trädgården på flera lätta ställen så att hunden belönas ofta.

– Jag tror att det största problemet är hundens uthållighet. Om hunden inte hittar en kantarell på kanske två minuter så kan den tappa intresse, säger Paulina Schneps.

Hör Paulina Schneps berätta hur ett kantarellsök går till i klippet ovan.

Bästa hundraserna för kantarellsök enligt Paulina Schneps

Alla hundar kan lära sig kantarellsök, men vissa hundraser brukar ha det lättare att lära sig. Det hjälper om hunden är tålamodig, och gillar att lära sig nya saker.

Hundraser som brukar ha det lättare är exempelvis labrador, pudel och jack russel terrier.

Hundraser som kan ha det lite svårare är exempelvis huskey, engelsk bulldog och afghanhund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.