Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”En dag stod det en buss med glada kineser”. Möt Anette Eriksson, nyinflyttad till Järvsö från Stockholm, som nu har fått rollen att leda arbetet med världsarvet hälsingegårdar. Foto: SVT/Markus Dahlberg

Hon ska leda världsarvet: ”Hälsingegårdarna ska stå kvar för framtiden”

Publicerad

Om inte den lokala organisationen kring Hälsingegårdarna stärks är världsarvet hotat, slog en rapport fast i våras. Nu har kommunerna i landskapet gemensamt anställt Anette Eriksson som ska leda arbetet med ett komplext kulturarv framåt.

Komplext, så beskriver Anette Eriksson, ny samordnare för Rådslaget Hälsingegårdar, världsarvet. 2012 utsåg Unesco sju Hälsingegårdar till världsarv, men det finns över 1 000 liknande gårdar i landskapet.

Många aktörer är inblandade, allt från privata gårdsägare till intressenter som vill locka turister.

– Hälsingegårdarna ska stå kvar för framtiden, samtidigt ska vi ha det öppet för att sprida kunskap och låta folk få besöka världsarvet. Den balansen diskuterar vi, säger Anette Eriksson.

Möt Anette Eriksson i en längre intervju i videon ovan.

Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.

Det finns mer än 1 000 världsarv i 167 länder – de flesta har blivit utnämnda för sina kulturvärden men vissa har hamnat på världsarvslistan för sina unika naturvärden.

Källa: Unesco

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer