Mannen fälldes för flera åtalspunkter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hotade chefen: Skulle skicka sina beväpnade vänner på honom

Uppdaterad
Publicerad

En man i Gävle döms av tingsrätten för en rad brott. Han ska bland annat ha hotat sin chef med att han skulle skicka sina beväpnande vänner på honom.

Det var i maj 2015 som mannen hotade sin chef. Efter att chefen skickat ut ett mejl till alla anställda utom den nu dömde mannen om tvist mellan honom och chefen. När mannen fick höra talas om mejlet ville han ha en kopia. Han tog då, enligt chefen, ett strupgrepp på honom och ska då samtidigt ha sagt att alla barn i hans hemland Afghanistan har tillgång till vapen och att han också hade vapen och att han skulle skicka sina beväpnade vänner på honom.

”Snutdjävulen skulle få lida”

Händelsen styrks också av vittnesmål från en kollega som sett den dömde mannen komma vrålande i korridoren och trycka upp chefen mot en vägg. Hon ringde då polis. Då vände sig, enligt kollegans vittnesmål, mannen mot henne och sa att hon och hennes ”snutdjävul” (hon är gift med en polis) skulle få lida för det samtidigt som han höjde handen mot henne.

Hotat personalen i en matbutik

Mannen har även vid ett annat tillfälle hotat personalen i en matbutik i Gävle. Efter att man upptäckt att han inte betalat för en påse köttbitar kastade han varan på butiksbiträdet och och frågat om han var ”man eller mus” och uppmanat honom att följa med ut för att göra upp.

Han fälls på flera punkter, Bland annat ofredande, övergrepp i rättsak, olaga hot, försök till misshandel, förskingring och olovlig körning.

Mannen förnekar alla åtalspunkter utom ett. Det gäller olaga hot där mannen skickat ett sms till sin chef med innebörden att han skulle misshandla honom.

Mannen döms till skyddstilssyn och han ska genomgå behandlingsprogrammet Återfallsprevention Kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.