Foto: Markus Dahlberg/SVT

Hotet har blivit större vid försvarsövning i Söderhamn

Publicerad

300 hemvärnssoldater skyddar flygplatsen i Söderhamn som är under attack. I höstas övade man också här, men då var hotbilden betydligt lägre.

Kamouflageklädda tält, fordon och soldater lurar i terrängen kring den gamla flygflottiljen i Söderhamn. Ett Viggen-plan står dolt i skogen för att inte upptäckas av fienden.

Hemvärnets uppgift är ofta att bevaka olika objekt, som en flygplats till exempel. I scenariot som äger rum i Söderhamn under den här veckan är uppgiften istället att skydda, vilket betyder att soldaterna har hamnat i krigssituation där det reguljära försvaret inte längre kan hjälpa till.

Svåra uppgifter

Det är bland annat bedömningar av omvärlden som gör att Hemvärnet övar på större hot än att endast bevaka, men det är också en svårare uppgift som Hemvärnet ser som ett gott sätt att utbilda länets frivilliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.