Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En stökig person kräver att få besöka sin kompis som ligger skadad, övervakad och fängslad med handbojor i sängen. En av de situationer som spelades upp på akutmottagningen under över lock down-övningen på Gävle sjukhus under onsdagen. Foto: SVT/Anders SundinVisa alla (4)
Visa alla (4)

Så här går det till när akuten övar lock down

Uppdaterad
Publicerad

Hot och stökiga personer på länets sjukhus blir vanligare. Under onsdagen genomfördes därför en stor övningen på akuten i Gävle där personal simulerade en så kallad ”lock down”.

– Det är så här det går till, säger Maria som sitter i receptionen och den som möter dem som kommer till akuten allra först. Maria är sjuksköterska och precis som alla andra på akuten uppger de bara sina förnamn.

Även Börge är sjuksköterska och agerar mycket trovärdigt mot den (spelade) stökiga person som härjar högljutt på akuten och i dess väntrum.

– Jag tror och hoppas att jag skulle agera likadant i ett skarpt läge, säger han.

Övning i skarpt läge

Under övningen var det inte bara en stökig kompis som krävde att få komma in till sin skadade vän, som låg bojad och övervakad av en väktare i en sjukhussäng. Även den skadades släkt krävde att få gå in. När de blev avvisade försökte de ta sig in på andra sätt.

Efter övningen samlades alla deltagare och även polisen anslöt.

– Det är tråkigt att hot och våld mot vårdpersonal eskalerar hela tiden och det märks på akutmottagningar runt om i Sverige. Det är därför vi är proaktiva och övar innan något händer, säger Susanne Anderssson, vårdenhetschef på akutmottagningen.

Hur vanligt är det att sådant här händer då?

– Hot och våld har ökat, det är därför vi har ordningsvakter här dygnet runt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer