Mikael Andrén tycker att det är orimligt att tre personer får dela liggvagn – hör honom berätta om det i klippet. Och hör vad Stefan Linder, affärschef på Nattåget Norrland för Vy tåg AB, svarar. Foto: SVT/TT

Hudikföretagare kritisk till smittsäkerheten på nattåg: ”Mina anställda vägrar åka”

Uppdaterad
Publicerad

I affärer ska det finnas tio kvadratmeter per person, men på nattåg tillåts man klämma in sig tre personer och sova i en kupé. Det borde vara max två personer per kupé, anser åkeriföretagaren Mikael Andrén. 

– Problemet är nu att mina anställda vägrar att åka nattåg, säger han.

Mikael Andrén driver ett företag inom åkeribranschen, som behöver förarbyten på sina expressleveranser till Norge. När en förare kört klart sitt pass, får han avbyte och tar nattåget hem. Men sedan en anställd smittats av covid-19, vägrar förarna att åka nattåg.

Stefan Linder är affärschef på Nattåget Norrland för Vy tåg AB, som är remissinstans för socialdepartementet som tagit fram direktiven för tågtrafik.

– Det har aldrig varit aktuellt att införa tiokvadratmetersregeln på tågen, säger han och poängterar att de följer de regeln om att bara sälja 50 procent av platserna på tåg.

Mikael Andrén menar att han kan tvingas säga upp personal nu, eftersom de vägrar åka om de tvingas tränga ihop sig på nattågen.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.