Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på översyn av skyddsrum Foto: Lari Honkanen/SVT

Följ med på inspektion av skyddsrum i Hudiksvall

Publicerad

Under fredagen gjorde Hudiksvalls kommun en översyn av sina skyddsrum. SVT Gävleborg följde med på en inspektion. 

Oron i omvärlden har aktualiserat frågan om skyddsrum i Sverige. Så också i Hudiksvall.  I kommunen finns det plats för närmare 30 000 personer i 288 skyddsrum. Sedan en tid tillbaka pågår en översyn av Hudiksvalls skyddsrum, men arbetstempot har ökat i takt med att spänningarna i omvärlden höjts.

– Skyddsrummen i Hudiksvall är generellt i bra skick, men det behöver göras vissa kompletteringar av verktyg och i vissa fall behöver saker som förändrats över tid justeras, säger Thomas Johnson, civilförsvarssamordnare i Hudiksvalls kommun.

Det här behövs i ett skyddsrum

Det som behöver finnas i ett skyddsrum är verktyg för att kunna ställa iordning och driva skyddsrummet, samt tunnor för dricksvatten och latriner. Det man själv behöver ta med sig till ett skyddsrum är mat som klarar sig i rumstemperatur, varma kläder och en mobilladdare. En ficklampa och ett liggunderlag kan också vara användbart.

Var finns ditt närmaste skyddsrum? På SVT:s interaktiva karta kan du klicka dig fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.