Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av Hudikstudenterna på deras stora dag. Foto: Lari Honkanen/SVT

Ropen ljuder i Hudiksvall: ”Vi har tagit studenten!”

Uppdaterad
Publicerad

Fredag var en glädjens och vemodets dag för tredjeårseleverna på gymnasierna i Hudiksvall. SVT hängde med och pratade med några elever som tagit studenten.

– Det är mycket blandade känslor. Det är så klart kul att ta studenten, men det är väl lite sorgligt att lämna också, säger Emilia Larsson på Hudikgymnasiet.

Hon kommer att jobba till en början och se vart det leder.

– Det är väldigt spännande, jag är taggad. Men det är synd att lämna en så bra klass, det har varit fantastiskt, säger Noa Åkerström, som gått ut samhälle på Hudikgymnasiet.

Resor och plugg väntar

– Vi har tagit studenten, så nu väntar en god framtid, hoppas vi. Jag längtar efter ett nytt kapitell, säger Lawen Abdulla.

Hon ska börja med att resa till Kurdistan och sedan studera till jurist.

– Det känns skitbra, jag är överlycklig, säger väninnan Rafal Kadhim.

Hon ska resa bland annat till Portugal och sen plugga till civilingenjör.

”Nu börjar vuxenlivet”

– Det känns fett skönt att ha tagit studenten. Nu börjar vuxenlivet, säger Saif Aljanabi från Hudikgymnasiet, som flyttar till Göteborg om två veckor och börja jobba som bilförsäljare. 

Carl Rosenqvist har gått ut bygg och anläggning med inriktning på maskinförare, på Broman. Han har redan blivit lovad ett jobb på ett lokalt företag.

– Det känns väldigt skönt att ha kommit ut i riktiga livet, säger han.

Efter två år av pandemirestriktioner kunde studenterna i år fira traditionsenligt med marsch från Glysisvallen till Borgarparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.